KOKIO KATILO REIKIA JŪSŲ NAMAMS?

KOKIO KATILO REIKIA JŪSŲ NAMAMS?

gruodis 09, 2019

Jeigu ketinate pereiti nuo malkomis ar anglimis kūrenamo katilo prie medžio granulių katilo, ištiesų verta suprasti, kaip jis veikia. Bazinės žinios apie granulinio katilo vidinį veikimą padės suprasti ar įdiegta sistema atitiks lūkesčius ir suteiks laukiamą patogumą ir funkcionalumą.
Kaip pasirinkti granulinį katilą?
Patalpų dydis ir statinio amžius nulems, kokio tipo ir kokio dydžio granulinių katilų reikės norint pilnavertiškai apšildyti patalpas ir šildyti vandenį. Kaip ir atliekant bet kokią didelę namų ūkio dalių renovaciją, visada patartina sulaukti kelių specialistų nuomonių ir gauti kainų palyginimus.
Ieškodami tiekėjo granuliniam katilui, nebijokite užduoti klausimų, nes tiekėjo profesionalumas, arba atvirkščiai – profesionalumo stoka, nulems šildymo sistemos kokybę, su kuria turėsite gyventi ateinančius 20 metų. Vertėtų pasitikrinti, ar tiekėjai yra patyrę ir ar gali tinkamai parinkti bei sumontuoti šildymo sistemą,  o įsigijus granulinį katilą – suteikti techninį aptarnavimą įvykus gedimui ar iškilus naudojimo klausimų. Taigi, planuojant įrengti granulino šildymo sistemą, kaina neturėtų būti pagrindinis faktorius, pagal kurį pasirenkamas granulinio katilo tiekėjas.
Kaip veikia granulinis katilas?
Labai paprastai kalbant, katilas veikia nuolat papildant medžio granulėmis katilą. Granulės yra laikomos granulių talpykloje, dar kitaip vadinamoje bunkeriu. Granulių taplykla gali būti paprasta – kas kiek laiko, rankiniu būdu, iš jos paimamos granulės ir beriamos į pečių, taip pat, gali būti automatinė talpykla, kuri automatiškai paduoda granules į pečių iš granulių talpyklos. Automatiniai granuliniai katilai paduoda medžio granules į katilą nustatytu greičiu, kai jis sudeginamas katile. Gaminamos šilumos kiekis yra kontroliuojamas pagal tai, kokiu greičiu granulės tiekiamos į katilą. Termostatai, išdėstyti zonose aplink namą, kontroliuos kiekvienos zonos šilumos lygį, leisdami kontroliuoti kambario temperatūrą pagal savo poreikius taip, kaip ir naudojant elektrinį ar dujinį katilą. Neesant termostato, galima rankiniu būdu reguliuoti granulių padavimą į katilą ir taip bus reguliuojama šiluma. Dažniausiai automatinis granulinis katilas kainuoja šiek tiek daugiau, nei rankiniu būdu pildomas granulinis katilas, bet yra gerokai patogesnis laiko atžvilgiu.
Kaip ir bet kokio degimo proceso metu, katile lieka šalutinių degimo produktų ir šiuo atveju tai yra pelenai bei dūmai. Žinoma, dūmai per kaminą, pasišalina automatiškai. Žvelgiant per taršos prizmę, deginant granules susidaro mažiau dūmų, negu kūrenant malkas ar anglis. Tačiau pelenus, kurie susidarė degimo proceso metu, reikės reguliariai pašalinti iš granulinio katilo. Pelenų kiekis, kurį gamins katilas, yra priklausomas nuo to, kaip intensyviai šildoma ir kokios kokybė granulės naudojamos.  Granulių kokybės ženklas yra  „EN Plus“ ir Lietuvoje sertifikuotų granulių tiekėjus galima rasti  „Lietuvos biomasės energetikos asociacijos“ elektroniniame puslapyje, kurį galite rasti čia. Vienos iš sertifikuotų Lietuvoje granulių yra SUNNY PREMIUM“. Medžio granules elektroninėje parduotuvėje galima įsigyti paletėmis arba, mažesniais kiekiais, galite įsigyti pas mažmenos partnerius.
Granulinis automatinis ar rankiniu būdu pildomas katilas?
Nagrinėjant granulinius katilus, kaip jau minėta, yra dvi pagrindinės jų rūšys, rankiniu būdu pildomi granuliniai katilai arba automatiškai pildomi granuliniai katilai (turintys automatiškai granules paduodančią kuro talpyklą). Automatinio katilo kuro talpykla paima medžio granules iš šalia katilo esančios talpyklos. Šis pasirinkimas veikia gerai ir sutaupo daug laiko, nes gana retai reikia ateiti papildyti granulių talpyklą ir katilas veikia nesustojamai ilgą laiką, tačiau granulių talpyklai reikia papildomos vietos, o ne visada jos yra nedideliuose privačiuose namuose. Automatiniai bunkeriai (granulių talpyklos) taip pat padidina granulinio katilo sistemos kainą – juos įsigyti yra brangiau. Jeigu nėra papildomų patalpų granulinio kuro talpyklai arba norima investuoti mažiau į naują granulinį katilą, tinkamas variantas yra rankiniu būdu pildomas granulinis katilas. Tiek automatinis, tiek rankiniu būdu pildomas granulinis katilas apšildo namus vienodai gerai, bet įsigijus rankiniu būdu pildomą katilą, reikės dažniau pildyti katilą granulėmis.
Kaip ir visiems katilams, nepriklausomai nuo kuro rūšies, reguliari priežiūra yra būtina, kad jis efektyviai veiktų ir išvengtų papildomų gedimų.